Top 60 MCQs on INDIAN RIVERS

mcqs-on-indian-rivers
Score: 0 / 10

31.Which river in India flows through a Fault Valley??

  • A Son
  • B Narmada
  • C Periyar
  • D Penganga

Correct Answer: (B) Narmada

32.Which mountain range is the origin of Krishna River??

  • A Vindhya Range
  • B Satpura Range
  • C Eastern Ghats
  • D Sahyadri Range

Correct Answer: (D) Sahyadri Range

33.The river Narmada originates from - in Madhya Pradesh.?

  • A Mandu Hills
  • B Amarkantak Hills
  • C Omkareshwar Hills
  • D Hills of Pachmarhi

Correct Answer: (B) Amarkantak Hills

34.Which of the following rivers has its origin in the state of Rajasthan??

  • A Narmada
  • B Banas
  • C Chambal
  • D Mahi

Correct Answer: (B) Banas

35.Which of the following is not a tributary of Godavari River??

  • A Musi
  • B Penganga
  • C Tungabhadra
  • D Koyna

Correct Answer: (B) Penganga

36.'Aug' and 'Tel' are tributaries of the river.?

  • A Mahanadi
  • B Krishna
  • C Ganga
  • D Kaveri

Correct Answer: (A) Mahanadi

37.KABINI river is a tributary of which river??

  • A Krishna
  • B Kaveri
  • C Mahanadi
  • D Godavari

Correct Answer: (B) Kaveri

38.Which of the following rivers orginates from Mahabaleshwar??

  • A Tapi
  • B Sabarmati
  • C Krishna
  • D Kaveri

Correct Answer: (C) Krishna

39.The surma River, also known as the Barak River, originates from......?

  • A Mizo Hills
  • B Manipur Hills
  • C Patkai Bum Hills
  • D Naga Hills

Correct Answer: (B) Manipur Hills

40.In Rajasthan, Which of the following is the largest west flowing river??

  • A Luni
  • B Chambal
  • C Banganga
  • D Banas

Correct Answer: (A) Luni