Top 60 MCQs on INDIAN RIVERS

mcqs-on-indian-rivers
Score: 0 / 10

21.When the Brahmaputra enters Arunachal Pradesh in India, it is called.?

  • A Tsang Po
  • B Lohit
  • C Jamuna
  • D Dihang

Correct Answer: (D) Dihang

22.Lohit river is a tributary of ...........?

  • A Brahmaputra
  • B Ghaghara
  • C Chambal
  • D Yamuna

Correct Answer: (A) Brahmaputra

23.Dhanshiri' is a tributary of which of the following rivers??

  • A Ganga
  • B Narmada
  • C Brahamaputra
  • D Indus

Correct Answer: (C) Brahamaputra

24.Which river of India falls into the Bay of Bengal??

  • A Narmada
  • B Godavari
  • C Mahi
  • D Tapi

Correct Answer: (B) Godavari

25.Which of the following rivers falls into the Bay of Bengal??

  • A Narmada
  • B Mahanadi
  • C Tapti
  • D Indus

Correct Answer: (B) Mahanadi

26.Which of the following river falls into the Arabian Sea?

  • A Narmada
  • B Kaveri
  • C Godavari
  • D Ganga

Correct Answer: (A) Narmada

27.Which of the river did not flow in Kerala??

  • A Pennar
  • B Bharathapuzha
  • C Pamba
  • D Periyar

Correct Answer: (A) Pennar

28.Which of the following river flow through a rift valley??

  • A Brahamaputra
  • B Tapi
  • C Sabarmati
  • D Ganga

Correct Answer: (B) Tapi

29.Musi river is a tributary of which of the following rivers??

  • A Krishna
  • B Ganga
  • C Godavari
  • D Yamuna

Correct Answer: (A) Krishna

30.Which of the following river does not originate from Nepal Himalaya??

  • A Kosi
  • B Narmada
  • C Gandak
  • D Ghaghara

Correct Answer: (B) Narmada