Top 60 MCQs on INDIAN RIVERS

mcqs-on-indian-rivers
Score: 0 / 10

41.Which of the following pairs of rivers and tributaries is incorrect??

  • A Yamuna-tso
  • B Chambal-Rapti
  • C Godavari-Manjira
  • D Indus-Holam

Correct Answer: (B) Chambal-Rapti

42.Siang, Tirap and Kameng are rivers found in which state??

  • A Madhya Pradesh
  • B Arunachal Pradesh
  • C Uttar Pradesh
  • D Andhra Pradesh

Correct Answer: (B) Arunachal Pradesh

43.Which of the following is a tributary of the Brahmaputra River that flows through Bhutan??

  • A Wang Chu River
  • B Sittaung River
  • C Ayeyarwady River
  • D Chindwin River

Correct Answer: (A) Wang Chu River

44.What is the other name of Bharatapuzha, the second longest river of Kerala??

  • A Itthikkara River
  • B Ayiroor River
  • C Ponnani River
  • D Kallai River

Correct Answer: (C) Ponnani River

45.Linganamakki Dam is built on which of the following rivers??

  • A Sharavati River
  • B Yamuna River
  • C Krishna River
  • D Tunga Bhadra River

Correct Answer: (A) Sharavati River

46.What is the total length of the chenab River??

  • A 1450Km
  • B 1180Km
  • C 1376Km
  • D 800km

Correct Answer: (B) 1180Km

47.Which is the longest dam on the Mahanadi River??

  • A Bhakra Nangal
  • B Hirakund
  • C Srisailam
  • D Nagarjun

Correct Answer: (B) Hirakund

48.What is the confluence of the Son River??

  • A Yamuna River
  • B Ganga River
  • C Indus River
  • D Bay of Bengal

Correct Answer: (B) Ganga River

49.Which city is located on the bank of the Tungabhadra River??

  • A Hampi
  • B Delhi
  • C Guwahati
  • D Varanasi

Correct Answer: (A) Hampi

50.Which city is located n the banks of the Jhelum River??

  • A Srinagar
  • B Leh
  • C Patna
  • D Kanpur

Correct Answer: (A) Srinagar