Top 60 MCQs on INDIAN RIVERS

mcqs-on-indian-rivers
Score: 0 / 10

11.Saryu River is a tributary of which river??

  • A Pindar
  • B Tawse
  • C Sharda
  • D Bhagirathi

Correct Answer: (C) Sharda

12.Which of the following rivers is a tributary of Yamuna river??

  • A Gandak
  • B Son
  • C Ghaghara
  • D Chambal

Correct Answer: (D) Chambal

13.Chambal is a tributary of which of the following rivers??

  • A Ganga
  • B Narmada
  • C Brahmaputra
  • D Yamuna

Correct Answer: (D) Yamuna

14.Peacock Island is situated on which river??

  • A Yamuna
  • B Mahanadi
  • C Brahmaputra
  • D Ganga

Correct Answer: (C) Brahmaputra

15.Chambal, a tributary of Yamuna river does not pass through which of the following states??

  • A Madhya Pradesh
  • B Gujrat
  • C Rajasthan
  • D Uttar Pradesh

Correct Answer: (B) Gujrat

16.Ghaghra and Son are tributaries of which rivers??

  • A Chambal
  • B Yamuna
  • C Ganga
  • D Brahmaputra

Correct Answer: (C) Ganga

17.Which of the following rivers does not pass through Punjab States??

  • A Sutlej
  • B Ravi
  • C Jhelum
  • D Ganga

Correct Answer: (D) Ganga

18.Name the longest river of India ?

  • A Brahmaputra
  • B Ganga
  • C Godavari
  • D Krishna

Correct Answer: (B) Ganga

19.What is the name of Ganga in Bangladesh??

  • A Padma
  • B Ganga
  • C Damodar
  • D Meghna

Correct Answer: (A) Padma

20.Which river is also known as 'Tsangpo'??

  • A Gandak River
  • B Brahmaputra River
  • C Ganga River
  • D Kaveri River

Correct Answer: (B) Brahmaputra River