Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

71.Extended ASCII uses?

  • A 8 bits for coding
  • B 9 bits for coding
  • C 10 bits for coding
  • D 11 bits for coding

Correct Answer: (A) 8 bits for coding

72.A device used for transmission of images scanned at a transmitting point and duplicated at a receiving point is?

  • A Facsimile (FAX)
  • B Telephone
  • C Photocopier
  • D None of these

Correct Answer: (A) Facsimile (FAX)

73.A data transmission medium made of tiny threads of glass or plastic that can transmit huge amount of information at the speed of light is?

  • A Fiber optic cable
  • B Copper cable
  • C Twisted wire cable
  • D None of these

Correct Answer: (A) Fiber optic cable

74.A method of using a communication channel in which signals can be transmitted between a source and a destination in both directions simultaneously is called?

  • A Quarter duplex
  • B Half duplex
  • C Full duplex
  • D None of these

Correct Answer: (C) Full duplex

75.A sequential electronic circuit which can be placed in one out of two stable states where each state may be used to represent a binary digit is stated as?

  • A Integrated circuit
  • B Firmware
  • C Flip-flop
  • D None of these

Correct Answer: (C) Flip-flop

76.A sequence of instruction (software) that is substituted for hardware and stored in readonly memory (ROM) is called?

  • A Integrated circuit
  • B Firmware
  • C Flip-flop
  • D None of these

Correct Answer: (B) Firmware

77.Anonymous FTP is the?

  • A Internet file transfer protocol
  • B Protocol that requires password
  • C None access files
  • D None of these

Correct Answer: (A) Internet file transfer protocol

78.EFF sites allows anonymous FTP that?

  • A Do not require a password or access
  • B Requires password or access
  • C Is a none access file
  • D None of these

Correct Answer: (A) Do not require a password or access

79.ANSI is?

  • A American National Standards Institute
  • B A USA based national organization that establishes uniform standards in several fields of computers.
  • C Both A & B are true
  • D None is true

Correct Answer: (C) Both A & B are true

80.APL is?

  • A A high level language for specifying complex algorithms.
  • B A real-time language primarily for scientific applications.
  • C Only A is true
  • D Both A & B are true

Correct Answer: (D) Both A & B are true