Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

51.Primary advantage of key-to-tape data-entry systems?

  • A A large percentage of editing can be performed at the time of data entry
  • B Key verification is easily performed
  • C The tape is reusable
  • D Keying errors can be detected as they occur

Correct Answer: (C) The tape is reusable

52.Maximum character EBCDIC can code?

  • A 8
  • B 16
  • C 64
  • D 256

Correct Answer: (D) 256

53.The hexadecimal number system has a base of?

  • A 2
  • B 4
  • C 8
  • D 16

Correct Answer: (D) 16

54.The use of parity bit is for?

  • A coding
  • B indexing
  • C error-detection
  • D none of these

Correct Answer: (C) error-detection

55.The following are basic types of recordaccess methods?

  • A sequential and random
  • B direct and immediate
  • C sequential and indexed
  • D on-line and real-time

Correct Answer: (A) sequential and random

56.Which of the following is input/output device??

  • A monitors
  • B punched cards
  • C optical scanners
  • D all the above

Correct Answer: (D) all the above

57.The following magazine covers only the IBM PC and its compatibles?

  • A Byte
  • B PC Magazine
  • C Personal Computing
  • D Interface Age

Correct Answer: (B) PC Magazine

58.The word size of a microprocessor refers to:?

  • A the number of machine operations performed/ second
  • B the amount of information that can be stored / cycle
  • C the amount of information that can be stored in bytes
  • D none of these

Correct Answer: (B) the amount of information that can be stored / cycle

59.The primary memory of a personal computer consists?

  • A ROM only
  • B RAM only
  • C Both ROM and RAM
  • D Memory module

Correct Answer: (C) Both ROM and RAM

60.Microsoft Excel is?

  • A financial planning package
  • B electronic spreadsheet
  • C graphics package
  • D data-base management package

Correct Answer: (B) electronic spreadsheet