Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

91.ASCII File is?

  • A document file in the universally recognized text format
  • B Word processor
  • C System file
  • D None of these

Correct Answer: (A) document file in the universally recognized text format

92.A program that translates mnemonic statements into executable instructions is referred as?

  • A Software
  • B Assembler
  • C Translator
  • D None of these

Correct Answer: (B) Assembler

93.An assembler is a?

  • A Translator
  • B Hardware
  • C Assembly language
  • D None of these

Correct Answer: (A) Translator

94.In a disk system time required for a read/ write head to move to the track where the record to be read or written is stored is?

  • A Access time
  • B Random time
  • C Response time
  • D Seek time

Correct Answer: (D) Seek time

95.Computer output which is displayed on the screen of a terminal without a permanent copy is called?

  • A Soft copy
  • B Hard copy
  • C Hardware
  • D None of these

Correct Answer: (A) Soft copy

96.A storage device or medium where the access time is dependent upon the location of the data is called?

  • A Serial access
  • B Parallel access
  • C Null access
  • D None of these

Correct Answer: (A) Serial access

97.The set of computer programs, procedures, and associated documentation related to the effective operation of a computer system is referred as?

  • A Hardware
  • B Software
  • C Hardcopy
  • D Softcopy

Correct Answer: (B) Software

98.An adder in which the bits of the operands are added one after another is called?

  • A Full adder
  • B Parallel adder
  • C Serial adder
  • D Half adder

Correct Answer: (C) Serial adder

99.A method of providing virtual memory?

  • A De-fragmentation
  • B Paging
  • C Duplex
  • D Segmentation

Correct Answer: (D) Segmentation

100.Transmission of data in one direction is called?

  • A Triplex
  • B Duplex
  • C Simplex
  • D None of these

Correct Answer: (C) Simplex