Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

31.An adder which adds three binary digits and outputs a result bit and a carry bit is referred as?

  • A Half adder
  • B Quarter adder
  • C Full adder
  • D None of these

Correct Answer: (C) Full adder

32.Emulator is a program that?

  • A Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make
  • B Which is not broken down into smaller units
  • C Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of same make
  • D None of these

Correct Answer: (A) Permits one computer to execute the machine-language instructions of another computer of a different make

33.EDP is referred to?

  • A Electronic Data Processing
  • B Data processing through equipment that is predominantly electronic such as digital computer
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B

34.Internet banking is an example of?

  • A Electronic funds transfer (EFT)
  • B EDP (Electronic Data Processing)
  • C EBCDIC
  • D ASCII

Correct Answer: (A) Electronic funds transfer (EFT)

35.EBCDIC is?

  • A 6-bit coding system
  • B 7-bit coding system
  • C 8-bit coding system
  • D 9-bit coding system

Correct Answer: (C) 8-bit coding system

36.A data communication facility on which data can be transmitted in two directions is referred as?

  • A Duplex
  • B Simplex
  • C Triplex
  • D None of these

Correct Answer: (A) Duplex

37.Electronic Mail /Message System (EMMS) best suits to?

  • A Telephone service
  • B Telegraph service
  • C Postal service
  • D None of these

Correct Answer: (C) Postal service

38.Digital Computer is a computer?

  • A that works with analog quantities
  • B that works with discrete quantities
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (B) that works with discrete quantities

39.The subdivision of fields?

  • A always done to give the programmer greater flexibility
  • B dependent on programming language used
  • C never accomplished on fields containing numeric data
  • D all the above

Correct Answer: (B) dependent on programming language used

40.The checking operation performed on input is called?

  • A verification of data
  • B vilification of data
  • C control of data
  • D validation of data

Correct Answer: (D) validation of data