Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

41.A device that attaches to both ends of an electrical bus and prevents reflection of echoes of signals that reach the end of the bus is called?

  • A Terminator
  • B Connector
  • C Processor
  • D None of these

Correct Answer: (A) Terminator

42.A device mounted on a communication satellite which receives, amplifies and retransmits signals' from earth stations is called?

  • A Terminator
  • B Connector
  • C Processor
  • D Transponder

Correct Answer: (D) Transponder

43.Technique of using disk space to make programs believe that the system contains more random access memory (RAM) than is actually available is called?

  • A Virtual memory
  • B Secondary memory
  • C Primary memory
  • D None of these

Correct Answer: (A) Virtual memory

44.A term means that the application software is priced separately from the computer hardware is called?

  • A Bundled
  • B Unbundled
  • C Utility
  • D None of these

Correct Answer: (B) Unbundled

45.Following is not the operating system?

  • A UNIX
  • B DOS
  • C WINDOWS
  • D BASIC

Correct Answer: (D) BASIC

46.Which of the following is true concerning personal computers??

  • A They have been most successful in the home.
  • B They are user friendly
  • C No specific programming technique required
  • D All the above

Correct Answer: (D) All the above

47.While buying a PC system, one should first?

  • A identify hardware components
  • B define computing needs
  • C both A and B
  • D None of these

Correct Answer: (C) both A and B

48.The microcomputers which have the same operating characteristics as the IBM microcomputers are called?

  • A IBM desktop
  • B IBM PC
  • C IBM advanced computers
  • D None of theses

Correct Answer: (B) IBM PC

49.The personal computers are also referred as?

  • A desktop micros
  • B advanced computers
  • C palmtop computers
  • D all the above

Correct Answer: (A) desktop micros

50.POS data-entry system is used extensively by?

  • A banking industry
  • B grocery industry
  • C railroad industry
  • D word-processing industry

Correct Answer: (B) grocery industry