Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

21.Automatic execution of high-priority computer programs that have been designed to preempt the use of computer resources is referred as?

  • A Foreground processing
  • B background processing
  • C black processing
  • D white processing

Correct Answer: (A) Foreground processing

22.Digitizer is an input device?

  • A Used to convert graphic and pictorial data into binary inputs for a digital computer
  • B Used to convert graphic and pictorial data into analog inputs for a digital computer
  • C Used for debugging
  • D None of these

Correct Answer: (A) Used to convert graphic and pictorial data into binary inputs for a digital computer

23.A storage devices where the access time is effectively independent of the location of the data is referred as?

  • A Primary storage
  • B Secondary storage
  • C Direct access
  • D None of these

Correct Answer: (C) Direct access

24.A pictorial representation that uses predefined symbols to describe either the logic of a computer program or the data flow and processing steps of a system is referred as?

  • A Algorithm
  • B Program
  • C Document reader
  • D Flowchart

Correct Answer: (D) Flowchart

25.A flat, circular plate coated with a magnetic material on which data can be stored by magnetization of portions of the flat surface is?

  • A Disk
  • B Tape
  • C Pen drive
  • D None of these

Correct Answer: (A) Disk

26.Disk operating system is referred for?

  • A DOS
  • B Operating system which contains the disk-oriented commands and uses disk devices for permanent storage
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B

27.Document reader is?

  • A A device that arrange the documents
  • B An optical input device used to read documents
  • C A device that is used to edit document
  • D None of these

Correct Answer: (B) An optical input device used to read documents

28.One or more identifying lines printed at the bottom of a page are referred as?

  • A Header
  • B Footer
  • C Index
  • D None of these

Correct Answer: (B) Footer

29.FORTRAN is?

  • A Formula Translation
  • B A high-level mathematically oriented programming language
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B

30.A CPU designed specifically to handle the communications processing task with main purpose is to off-load communications processing task from the host computer so that the host computer can be dedicated for applications and data processing jobs.?

  • A Backend processor
  • B Front-end processor
  • C Node processor
  • D None of these

Correct Answer: (B) Front-end processor