Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

11.Constant is a value written into a program instruction?

  • A that does not change during the execution of the program
  • B that can change during the execution of the program
  • C that can vary during the execution of the program
  • D none of these

Correct Answer: (A) that does not change during the execution of the program

12.A removable direct-access storage medium containing multiple magnetic disks mounted vertically on a single-shaft is referred as?

  • A Tape pack
  • B Disk pack
  • C Cylinder
  • D None of these

Correct Answer: (B) Disk pack

13.Diskette is a?

  • A A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device
  • B High volume storage device
  • C Primary storage device
  • D None of these

Correct Answer: (A) A low-cost, thin flexible magnetic disk storage device

14.An optical input device that is used to read documents printed in a special type font is known as?

  • A Document reader
  • B Documentation
  • C Printer
  • D None of these

Correct Answer: (A) Document reader

15.For checking spelling one uses?

  • A Dictionary Disk
  • B Index disk
  • C Directory
  • D None of these

Correct Answer: (A) Dictionary Disk

16.Process of finding/ correcting program errors is?

  • A Bugs
  • B Debugging
  • C Hacking
  • D Cracking

Correct Answer: (B) Debugging

17.Diagnostic routines is a?

  • A Programs used to print error messages
  • B Indicates system problems and improper program instructions
  • C Both A & B are true
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B are true

18.The term DBMS is referred to?

  • A Data Base Management system
  • B The software used for the management, maintenance and retrieval of the data stored in a data base
  • C Both A & B are true
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B are true

19.The speed at which data is transferred from the main memory to another medium on which data are recorded is referred as?

  • A Data transfer rate
  • B Byte
  • C Buds
  • D None of these

Correct Answer: (A) Data transfer rate

20.The time period during which a computer is malfunctioning or not operating correctly due to machine failures is referred as?

  • A Downtime
  • B Uptime
  • C Runtime
  • D None of the above

Correct Answer: (A) Downtime