Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

1.The following device allows the user to add external components to a computer system?

  • A Storage devices
  • B Keyboards
  • C Ports/ system boards
  • D Diskettes

Correct Answer: (C) Ports/ system boards

2.Software that manages data in more than one file at a time and these files are treated as tables with rows and columns rather than as lists of records is?

  • A Relational Data Base Management Package
  • B Data Base Management Package
  • C Documentation Package
  • D None of these

Correct Answer: (A) Relational Data Base Management Package

3.A program that remains in the memory while other programs are executing?

  • A Resident Program
  • B Non-Resident Program
  • C Permanent Program
  • D None of these

Correct Answer: (A) Resident Program

4.The total time elapsed between submission of command and data to a computer and getting the result of computation is the?

  • A Access time
  • B Response time
  • C Entrance time
  • D None of these

Correct Answer: (B) Response time

5.An automatic machine that is made to perform routine human tasks is?

  • A Computer
  • B Robot
  • C Tanker
  • D None of these

Correct Answer: (B) Robot

6.The time required to complete a single, continuous execution of an object program is called?

  • A Run time
  • B Access time
  • C Random time
  • D Response time

Correct Answer: (A) Run time

7.Computer network is a?

  • A A distributed data processing system
  • B Multiple computers are linked together for the purpose of data communication and resource sharing
  • C Both A & B are false
  • D Both A & B are true

Correct Answer: (D) Both A & B are true

8.A process of collecting, organizing, storing and otherwise maintaining a complete historical record of programs and other documents used or prepared during the different phases of the system is called?

  • A Documentation
  • B Document reader
  • C Data process
  • D None of these

Correct Answer: (A) Documentation

9.What are connector symbol??

  • A They are used in a flowchart
  • B It represents a junction in a flow line
  • C Often used to transfer flow between different pages of a lengthy chart
  • D All the above

Correct Answer: (D) All the above

10.Console is?

  • A A device that enables human operators to communicate with the computer
  • B A device that enables human operators not to communicate with the computer
  • C Communication between computers
  • D None of these

Correct Answer: (A) A device that enables human operators to communicate with the computer