This MCQ series has covered some of the important questions as per the requirements of any government examination. These questions will help you in many examinations. All the important topics have been covered; to check your knowledge, attempt these questions.

1000-important-indian-geography-mcq
Score: 0 / 10

41.The West Continental Shelf is at its widest near which coastal region??

  • A Bombay Coast
  • B Kerala Coast
  • C Kathiawar Coast
  • D Goa Coast

Correct Answer: (A) Bombay Coast

42.Kachchh was formerly a gulf, formed by deposition of silt carried by which river?

  • A Indus
  • B Narmada
  • C Tapti
  • D Mahi

Correct Answer: (A) Indus

43.The Great Rann of Kachchh lies in _____ part of Kachchh?

  • A East
  • B West
  • C North
  • D South

Correct Answer: (C) North

44.Which of the following is correctly matched??

  • A Little Rann – North of Kachchh
  • B Kathiawar – South of Kachchh
  • C Great Rann – East of Kachchh
  • D Malabar Coast – North of Gujarat

Correct Answer: (B) Kathiawar – South of Kachchh

45.How many major physical divisions of India are there??

  • A 6
  • B 7
  • C 4
  • D 8

Correct Answer: (A) 6

46.The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep fall under which physical division of India??

  • A Desert
  • B Coastal Plains
  • C The Indian Islands
  • D Peninsular Plateau

Correct Answer: (C) The Indian Islands

47.The Himalayas are a part of which mountain chain??

  • A Rockies
  • B Andes
  • C Alpine Mountain Chain
  • D Ural

Correct Answer: (C) Alpine Mountain Chain

48.The Himalayas extend from the Indus gorge in the west to which gorge in the east??

  • A Yamuna Gorge
  • B Ganga Gorge
  • C Sutlej Gorge
  • D Brahmaputra Gorge

Correct Answer: (D) Brahmaputra Gorge

49.Which river originates from the northern slopes of the Kailas Range??

  • A Ganga
  • B Yamuna
  • C Indus
  • D Brahmaputra

Correct Answer: (C) Indus

50.Which is the northernmost range of the Trans-Himalayan ranges in India??

  • A Zaskar Range
  • B Ladakh Range
  • C Karakoram Range
  • D Kailas Range

Correct Answer: (C) Karakoram Range