This MCQ series has covered some of the important questions as per the requirements of any government examination. These questions will help you in many examinations. All the important topics have been covered; to check your knowledge, attempt these questions.

1000-important-indian-geography-mcq
Score: 0 / 10

21.Through which of the following states does the Tropic of Cancer NOT pass??

  • A Rajasthan
  • B Maharashtra
  • C Gujarat
  • D Mizoram

Correct Answer: (B) Maharashtra

22.The Tropic of Cancer passes through eight states in India:?

  • A Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West-Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).
  • B Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Bihar (Patna), West-Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).
  • C Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), MP (Bhopal), Jharkhand (Lohardaga), West-Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).
  • D Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West-Bengal (Krishnanagar), Nagaland (Kohima) and Mizoram (Champhai).

Correct Answer: (A) Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West-Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).

23.The southernmost point of India is known as:?

  • A Indira Col
  • B Pygmalion Point (Indira Point)
  • C Kanyakumari
  • D Nicobar Tip

Correct Answer: (B) Pygmalion Point (Indira Point)

24.At what latitude is Indira Point located??

  • A 22° N
  • B 9° 25′ N
  • C 6° 45′ N
  • D 8° 4′ N

Correct Answer: (C) 6° 45′ N

25.The north-south extent of India from Indira Col to Kanyakumari is approximately:?

  • A 2,500 km
  • B 3,500 km
  • C 3,214 km
  • D 2,933 km

Correct Answer: (C) 3,214 km

26.The east-west width of India from Rann of Kachchh to Arunachal Pradesh is:?

  • A 2,500 km
  • B 3,214 km
  • C 3,500 km
  • D 2,933 km

Correct Answer: (D) 2,933 km

27.What is the total area of India??

  • A 25,00,000 sq km
  • B 32,00,000 sq km
  • C 30,00,000 sq km
  • D 32,87,263 sq km

Correct Answer: (D) 32,87,263 sq km

28.India accounts for what percent of the world’s total surface area??

  • A 2.4%
  • B 2%
  • C 3%
  • D 4%

Correct Answer: (A) 2.4%

29.The Tropic of Cancer divides India into two latitudinal halves. Which part is larger??

  • A The part south of Tropic of Cancer
  • B Both parts are equal
  • C The part north of Tropic of Cancer
  • D The eastern part

Correct Answer: (C) The part north of Tropic of Cancer

30.South of 22° north latitude, India tapers into the Indian Ocean by about:?

  • A 1000 km
  • B 700 km
  • C 600 km
  • D 800 km

Correct Answer: (D) 800 km