This MCQ series has covered some of the important questions as per the requirements of any government examination. These questions will help you in many examinations. All the important topics have been covered; to check your knowledge, attempt these questions.

1000-important-indian-geography-mcq
Score: 0 / 10

31.Which river forms the delta popularly know as the 'Granary of South India'?

  • A Mahanadi
  • B Cauveri
  • C Tapti
  • D Krishna

Correct Answer: (D) Krishna

32.The Utkal coast of the eastern coastal plains lies between:?

  • A Chilika Lake and Kolleru Lake
  • B Pulicat Lake and Kanyakumari
  • C Rann of Kachchh and Gulf of Khambhat
  • D Kolleru Lake and Pulicat Lake

Correct Answer: (A) Chilika Lake and Kolleru Lake

33.Which crop is NOT typically cultivated in the Utkal coast region??

  • A Wheat
  • B Banana
  • C Coconut
  • D Rice

Correct Answer: (A) Wheat

34.The Andhra coast forms a basin for which pair of rivers??

  • A Mahanadi and Krishna
  • B Godavari and Cauveri
  • C Krishna and Godavari
  • D Cauveri and Mahanadi

Correct Answer: (C) Krishna and Godavari

35.The Coromandel coast receives rainfall mainly due to:?

  • A South-West monsoon
  • B Pre-monsoon showers
  • C North-East monsoon
  • D Western disturbances

Correct Answer: (C) North-East monsoon

36.Select the correctly matches the coastal stretch with its location?

  • A Andhra Pradesh - Chilika Lake to Kolleru Lake
  • B Coromandel Coast - Pulicat Lake to Kanyakumari
  • C Utkal Coast - Pulicat Lake to Kanyakumari
  • D Western Coast - Chilika Lake to Pulicat Lake

Correct Answer: (B) Coromandel Coast - Pulicat Lake to Kanyakumari

37.Chilika Lake and Pulicat Lake are examples of:?

  • A Inland drainage lakes
  • B Lagoon lakes
  • C Freshwater tectonic lakes
  • D Ox-bow lakes

Correct Answer: (B) Lagoon lakes

Explanation: Lagoon are small water bodies connected to a larger water body by a narrow landforms such as barrier island, a reef, a barrier peninsula, or an isthmus. There are two types of lagoon - coastal lagoons and atoll lagoons.

38.Which statement is correct?

  • A Western plains are wider than Eastern plains
  • B Eastern plains are wider and have fertile deltas
  • C Eastern plains are narrower but fertile due to deltas
  • D Both are equal in width and fertility

Correct Answer: (B) Eastern plains are wider and have fertile deltas

39.Out of them which coastal divisions is mismatched??

  • A Utkal Coast – Chilika Lake to Kolleru Lake
  • B Andhra Coast – Kolleru Lake to Pulicat Lake
  • C Coromandel Coast – Pulicat Lake to Kanyakumari
  • D Malabar Coast – Odisha to Tamil Nadu

Correct Answer: (D) Malabar Coast – Odisha to Tamil Nadu

Explanation: The Malabar Coast encompasses the states of Kerala and Karnataka, from southern Goa down to Kanyakumari. It is bordered by the Western Ghats (East) and Arabian Sea (West)

40.The total length of the Western Coastal Plains?

  • A 1200 km
  • B 1250 km
  • C 1300 km
  • D 1500 km

Correct Answer: (D) 1500 km