This MCQ series has covered some of the important questions as per the requirements of any government examination. These questions will help you in many examinations. All the important topics have been covered; to check your knowledge, attempt these questions.

1000-important-indian-geography-mcq
Score: 0 / 10

51.K2, also known as Godwin Austen or Qogir, is the second highest peak in the world. What is its elevation??

  • A 8611 Metre
  • B 8211 Metre
  • C 7811 Metre
  • D 8111 Metre

Correct Answer: (A) 8611 Metre

52.Which range of the Middle Himalayas is the longest and most important in Kashmir, composed mostly of volcanic rocks??

  • A Dhaola Dhar Range
  • B Pir Panjal Range
  • C Mussoorie Range
  • D Mahabharat Lekh

Correct Answer: (B) Pir Panjal Range

53.Which Himalayan passes connect Jammu with Srinagar and Baramula through road and railways??

  • A Nathu La and Jelep La
  • B Banihal Pass
  • C Rohtang Pass and Shipki La
  • D Pir Panjal Pass and Bidil

Correct Answer: (B) Banihal Pass

54.The Valley of Kashmir lies between which two ranges??

  • A Shiwalik and Dhaola Dhar
  • B Greater Himalaya and Karakoram
  • C Pir Panjal and Zaskar
  • D Ladakh and Kailas

Correct Answer: (C) Pir Panjal and Zaskar

55.The Middle Himalayas are more hospitable for human settlements. Which of the following hill stations is NOT located in this range??

  • A Shimla
  • B Darjeeling
  • C Leh
  • D Nainital

Correct Answer: (C) Leh

56.The Shiwalik Range, also known as Outer Himalayas, extends between which two physiographic divisions??

  • A Great Plains and Karakoram
  • B Lesser Himalayas and Greater Himalayas
  • C Great Plains and Lesser Himalayas
  • D Indo-Gangetic Plain and Tibetan Plateau

Correct Answer: (C) Great Plains and Lesser Himalayas

57.The seasonal streams that dissect the southern slopes of the Shiwalik Range in Punjab and Himachal Pradesh are known as?

  • A Duns
  • B Chos
  • C Duars
  • D Khads

Correct Answer: (B) Chos

58.The formation of ‘duns’ or ‘duars’ in the Shiwaliks is primarily associated with which geological process??

  • A Glacial erosion
  • B Volcanic activity
  • C Accumulation and drainage of conglomerates
  • D Folding and faulting

Correct Answer: (C) Accumulation and drainage of conglomerates

59.Which of the following is the best-known example of a dun located in the Shiwalik range??

  • A Kotah
  • B Chumbi
  • C Dehra Dun
  • D Udhampur

Correct Answer: (C) Dehra Dun

60.The Purvanchal hills are formed due to the southward bend of the Himalayas at which location??

  • A Khyber Pass
  • B Nathula Pass
  • C Dihang Gorge
  • D Zoji La

Correct Answer: (C) Dihang Gorge