Computer Fundamentals cover a wide range of topics related to computers, including hardware, software, operating systems, and more. Whether you’re a beginner or an experienced professional, understanding these basics is essential.

Computer : Fundamental - Computer Awareness
Score: 0 / 10

101.SNOBOL is?

  • A string oriented symbolic language
  • B high-level language
  • C both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) both A & B

102.Speech recognition is?

  • A Ability to input data directly into a computer system by speaking to it
  • B Ability to output data directly from a computer system by speaking
  • C Processing of voice in computer systems
  • D None of these

Correct Answer: (A) Ability to input data directly into a computer system by speaking to it

103.Speech synthesis is?

  • A The ability to input data directly into a computer system by speaking to it
  • B The ability to output data directly from a computer system in spoken words
  • C Processing of voice in computer systems
  • D None of these

Correct Answer: (B) The ability to output data directly from a computer system in spoken words

104.A technique used to reduce the speed mismatch between slow speed I/O devices and fast CPU is called?

  • A Swapping
  • B Paging
  • C Spooling
  • D Segmentation

Correct Answer: (C) Spooling

105.Storing programs on disk and then transferring these programs into main storage as and when they are needed. The technique is used to process large programs or several programs with limited memory is called?

  • A Segmentation
  • B Spooling
  • C Paging
  • D Swapping

Correct Answer: (D) Swapping

106.Terminals is?

  • A An output device which allows a user to communicate directly with a computer system
  • B An input device which allows a user to communicate directly with a computer system
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B

107.A symbol to indicate beginning (START), ending (STOP) and pauses (HALT) in program logic flow are referred as?

  • A Terminal symbol
  • B Decision symbol
  • C Processing symbol
  • D None of these

Correct Answer: (A) Terminal symbol

108.Portability is program ability to run on?

  • A similar machines with maximum modification
  • B dissimilar machines with minimum modification
  • C dissimilar machines with maximum modification
  • D similar machines with maximum modification

Correct Answer: (B) dissimilar machines with minimum modification

109.A protocol that specifies how a personal computer can connect to a mail server on the Internet and download E-mail is known as?

  • A System protocol
  • B Network protocol
  • C Post office protocol
  • D None of these

Correct Answer: (C) Post office protocol

110.A unit of a computer system that interprets instructions and executes them is known as?

  • A Processor
  • B Storage
  • C Peripherals
  • D None of these

Correct Answer: (A) Processor