Articles: definite and indefinite Question Bank for Multiple Choice Questions

English Basics Articles
Score: 0 / 10

1.University is not_____ place for the lazy.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (A) a

Explanation: article is followed by singular common noun beginning with a consonant.

2.Mr. Sharma is _____ honorable man.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (B) an

Explanation: article is followed by nouns beginning with a consonant.

3.The spade is _____instrument.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (B) an

Explanation: article is followed by singular common noun beginning with a vowe

4.The Indian Ocean is in _____south of India.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (C) the

Explanation: article is followed by singular proper noun beginning which is the name of a unique object.

5.Horse is _____useful animal.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (A) a

6.The Amazon is _____longest river in the world.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (C) the

7.After a year or two _____question can be reconsidered.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (C) the

Explanation: Speaking about a specific question so „the‟ is used.

8.She likes to play _____piano.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (C) the

Explanation: piano is a specific instrument so „the‟ is used.

9.At college he was _____union leader.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (C) the

Explanation: Leader is only one, so „the‟ is used.

10.My friend has become _____politician.?

  • A a
  • B an
  • C the
  • D none of the above

Correct Answer: (A) a

Explanation: Article is followed by singular common noun beginning with a consonant.