Read the latest Rashtriya Vigyan Puraskar 2025 MCQs covering key winners, categories, and facts for UPSC, UPPCS, SSC, and other competitive exams.

rashtriya-vigyan-puraskar-2025
Score: 0 / 10

1.The Rashtriya Vigyan Puraskar 2025 has been instituted to honour achievements in which field??

  • A Sports
  • B Literature
  • C Science and Technology
  • D Social Service

Correct Answer: (C) Science and Technology

2.Who was honoured posthumously with the Vigyan Ratna 2025 in Physics??

  • A C.N.R. Rao
  • B Satyendra Nath Bose
  • C Jayant Vishnu Narlikar
  • D M. Venkatraman

Correct Answer: (C) Jayant Vishnu Narlikar

3.Which team received the Vigyan Team (VT) Award 2025??

  • A ISRO Team
  • B Aroma Mission CSIR
  • C BARC Research Team
  • D DRDO Innovation Group

Correct Answer: (B) Aroma Mission CSIR

4.The Vigyan Yuva – Shanti Swarup Bhatnagar Award is given to scientists below which age??

  • A 35 years
  • B 40 years
  • C 45 years
  • D 50 years

Correct Answer: (C) 45 years

5.Who chairs the selection committee for the Rashtriya Vigyan Puraskar??

  • A Principal Scientific Adviser to the Government of India
  • B Prime Minister of India
  • C NITI Aayog Chairman
  • D Minister of Science and Technology

Correct Answer: (A) Principal Scientific Adviser to the Government of India

6.Who received the Vigyan Shri Award 2025 in Chemistry??

  • A Pradeep Thalappil
  • B K. Thangaraj
  • C Mahan MJ
  • D S. Venkata Mohan

Correct Answer: (A) Pradeep Thalappil

7.Which scientist won the Vigyan Shri Award in Environmental Science??

  • A S. Venkata Mohan
  • B Mahan MJ
  • C Aniruddha B. Pandit
  • D Pradeep Thalappil

Correct Answer: (A) S. Venkata Mohan

8.Who was awarded in the category of Mathematics & Computer Science (Vigyan Shri)??

  • A Shweta Prem Agrawal
  • B Sabyasachi Mukherjee
  • C Mahan MJ
  • D Waliur Rahaman

Correct Answer: (C) Mahan MJ

9.Who received the Vigyan Yuva-SSB Award 2025 in Chemistry??

  • A Suresh Kumar
  • B Waliur Rahaman
  • C Arkaprava Basu
  • D Dibyendu Das

Correct Answer: (D) Dibyendu Das

10.Which scientist received the Vigyan Yuva-SSB Award in Physics??

  • A Amit Kumar Agarwal
  • B Surhud Shrikant More
  • C Both A & B
  • D None of these

Correct Answer: (C) Both A & B