Top 60 MCQs on INDIAN RIVERS

mcqs-on-indian-rivers
Score: 0 / 10

1.Which of the following is related to the origin of sutlej river??

  • A Rakshas Tal
  • B Milam
  • C Gaumukh
  • D Panchanad

Correct Answer: (A) Rakshas Tal

2.Which of the following river is not a tributary of the Indus river??

  • A Jaskar
  • B hunza
  • C Gilgit
  • D Rind

Correct Answer: (D) Rind

3.Which tributary of the Indus river originates near Rohtang Pass at an altitude of 4000 metres above sea level??

  • A Musi
  • B Chenab
  • C Beas
  • D Indravati

Correct Answer: (C) Beas

4.Which of the following rivers originates from a spring at verinag in the south-eastern part of Kashmir??

  • A Sutlej
  • B Jhelum
  • C Beas
  • D Chenab

Correct Answer: (B) Jhelum

5.The Indus River is located in the ..... of the Great Indian Desert??

  • A West
  • B North
  • C East
  • D South

Correct Answer: (A) West

6.Bhagirathi river originates from Gomukh glacier, it joins Alaknanda at Devprayag to form.........river?

  • A Ravi
  • B Saraswati
  • C Ganga
  • D Yumuna

Correct Answer: (C) Ganga

7.Which of the following river originates in the milan glacier of Uttarakhand??

  • A Yamuna
  • B Ganga
  • C Sutlaj
  • D Gauri Ganga

Correct Answer: (D) Gauri Ganga

8.Which river basin covers an area of 8,60,000 km square and spreads across 11 Indian states??

  • A Ganga Basin
  • B Indus Basin
  • C Mahanadi Basin
  • D Brahmaputra Basin

Correct Answer: (A) Ganga Basin

9.Which of the following rivers is a tributary of Ghaghra river??

  • A Saryu River
  • B Gomti River
  • C Son River
  • D Kosi River

Correct Answer: (A) Saryu River

10.Bhagirathi meet with ....... at Devprayag??

  • A Alaknanda
  • B Ghaghara
  • C Meghna
  • D Gandak

Correct Answer: (A) Alaknanda