Test your interstellar IQ

Score: 0 / 10
1.Who was the first person to travel into space?
Correct Answer: (B) Yuri Gagarin
Explanation: The Soviet pilot and cosmonaut orbited the Earth on the Vostok spacecraft in 1961. Gagarin later became deputy training director of the Cosmonaut Training Centre outside Moscow, which was later named after him.
2.On which planet are days longer than years?
Correct Answer: (A) Venus
Explanation: Venus orbits the Sun in 225 Earth days, making a Venusian year slightly shorter than a day on Venus.</br>
A Venusian day is longer than a year on Venus, creating a unique time perspective compared to Earth.</br>
Unlike Earth, where the sun rises and sets daily, on Venus, the sun rises approximately every 117 Earth days.
3.What does the word 'nebula' mean in Latin?
Correct Answer: (B) Cloud
4.Which of these is the same size as the Hubble Space Telescope??
Correct Answer: (C) School bus
Explanation: Since 1990, a bus-sized satellite has traveled at 5 miles per second, providing images of Earth and exploring the universe.</br>
Its successor, the James Webb Space Telescope, launched in 2021, continues its mission.
5.How long do footprints last on the Moon?
Correct Answer: (D) Millions of years
Explanation: 12 astronauts who stepped on the Moon during the last Apollo mission in 1972 are still there
6.What is the Great Red Spot on Jupiter?
Correct Answer: (B) A storm
Explanation: Jupiter's Great Red Spot is the solar system's largest storm.</br>It is about 1.3 times wider than Earth.
7.Who sang 'Space Oddity'?
Correct Answer: (B) David Bowie
8.Which of these things did the Apollo 11 crew not have, prior to their mission to the Moon?
Correct Answer: (C) Life insurance
9.Where is the tallest peak in the solar system located?
Correct Answer: (A) Mars
Explanation: Olympus Mons, a shield volcano, stands 22km high, located on Mars.</br>
It is approximately two-and-a-half times taller than Mount Everest above sea level.
10.Which planet is not named after a Greek or Roman deity?
Correct Answer: (D) Earth
Explanation: The name 'Earth' originates from English and German languages.</br>
It translates to 'the ground' in English and German.