Articles: definite and indefinite Question Bank for Multiple Choice Questions

Score: 0 / 10
1.University is not_____ place for the lazy.?
Correct Answer: (A) a
Explanation: article is followed by singular common noun beginning with a consonant.
2.Mr. Sharma is _____ honorable man.?
Correct Answer: (B) an
Explanation: article is followed by nouns beginning with a consonant.
3.The spade is _____instrument.?
Correct Answer: (B) an
Explanation: article is followed by singular common noun beginning with a vowe
4.The Indian Ocean is in _____south of India.?
Correct Answer: (C) the
Explanation: article is followed by singular proper noun beginning which is the name of a unique object.
5.Horse is _____useful animal.?
Correct Answer: (A) a
6.The Amazon is _____longest river in the world.?
Correct Answer: (C) the
7.After a year or two _____question can be reconsidered.?
Correct Answer: (C) the
Explanation: Speaking about a specific question so „the‟ is used.
8.She likes to play _____piano.?
Correct Answer: (C) the
Explanation: piano is a specific instrument so „the‟ is used.
9.At college he was _____union leader.?
Correct Answer: (C) the
Explanation: Leader is only one, so „the‟ is used.
10.My friend has become _____politician.?
Correct Answer: (A) a
Explanation: Article is followed by singular common noun beginning with a consonant.