In this, we’ll explore everything you need to know about Rivers — from their origins, tributaries, and lengths to their importance in geography and economy. Learn about major Indian rivers like the Ganga, Yamuna, Brahmaputra, Godavari, Krishna, and Narmada, as well as world-famous rivers like the Nile, Amazon, Mississippi, and Danube.

rivers-of-india-and-world-mcqs
Score: 0 / 10

1.Baghdad ( Iraq ) is situated on the River Bank ....?

  • A Nile
  • B Spree
  • C Tigris
  • D Danube

Correct Answer: (C) Tigris

2.Berlin ( Germany ) is situated on the River Bank ....?

  • A Seine
  • B Rhine
  • C Vistula
  • D Spree

Correct Answer: (D) Spree

3.Bonn ( Germany ) is situated on the River Bank ....?

  • A Spree
  • B Rhine
  • C Danube
  • D Mersey

Correct Answer: (B) Rhine

4.Budapest ( Hungary ) is situated on the River Bank ....?

  • A Tigris
  • B Rhine
  • C Danube
  • D Seine

Correct Answer: (C) Danube

5.Khartoum ( Sudan ) is situated on the River Bank ...?

  • A Tigris
  • B Mississippi
  • C Rhine
  • D Nile

Correct Answer: (D) Nile

6.Lahore ( Pakistan ) is situated on the River Bank ....?

  • A Jhelum
  • B Satluj
  • C Vistula
  • D Ravi

Correct Answer: (D) Ravi

7.Lisbon ( Portugal ) is situated on the River Bank ....?

  • A Mersey
  • B Tagus
  • C Seine
  • D Hudson

Correct Answer: (B) Tagus

8.London ( England ) is situated on the River Bank ....?

  • A Thames
  • B Danube
  • C Seine
  • D Vistula

Correct Answer: (A) Thames

9.Washington DC ( USA ) is situated on the River Bank ....?

  • A Vistula
  • B Danube
  • C Potomac
  • D Mississippi

Correct Answer: (C) Potomac

10.Warsaw ( Poland ) is situated on the River Bank ....?

  • A Mersey
  • B Seine
  • C Vistula
  • D Danube

Correct Answer: (C) Vistula