You can discuss each question. Which will help others to know your opinion. All the comments earn you points and those points you can redeem for Amazon Pay Wallet .
(1) Who has been awarded the 2025 Nobel Prize in Physiology or Medicine?
- A. Katalin Karikó and Drew Weissman
- B. Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell and Shimon Sakaguchi
- C. Jennifer Doudna and Emmanuelle Charpentier
- D. William Kaelin and Gregg Semenza
Show Answer
Answer: (B) Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell and Shimon Sakaguchi
(2) How many medals has India won in the World Para Athletics Championships 2025?
- A. 22 Medals
- B. 26 Medals
- C. 28 Medals
- D. 30 Medals
Show Answer
Answer: (A) 22 Medals
(3) The Singapore government has renamed which place as 'Zubin Garg Island'?
- A. St. George's Island
- B. St. John's Island
- C. Marina Bay
- D. St. Andrew's Island
Show Answer
Answer: (B) St. John's Island
(4) In which state has the museum dedicated to A. Ramachandran been inaugurated?
- A. Kerala
- B. Tamil Nadu
- C. Andhra Pradesh
- D. Karnataka
Show Answer
Answer: (A) Kerala
(5) In which state has the 'Mhaje Ghar' scheme been launched?
- A. Madhya Pradesh
- B. Goa
- C. Uttar Pradesh
- D. Rajasthan
Show Answer
Answer: (B) Goa
(6) Exercise Konkan-2025 has been held between the navies of which two countries?
- A. India and France
- B. India and the UK
- C. India and Japan
- D. India and the United States
Show Answer
Answer: (B) India and the UK
(7) Which Union Minister has inaugurated the Makhana Centre of Excellence?
- A. Giriraj Singh
- B. Shivraj Singh Chouhan
- C. Piyush Goyal
- D. Nitish Kumar
Show Answer
Answer: (B) Shivraj Singh Chouhan
(8) Who was Sandhya Shantaram who passed away recently?
- A. lady singer
- B. Economist
- C. Actress
- D. Writer
Show Answer
Answer: (C) Actress
(9) What is the objective of the recently launched PM-Setu scheme?
- A. Modernization of ITI Institutions
- B. Promoting digital payments
- C. Railway Modernization
- D. Road construction
Show Answer
Answer: (A) Modernization of ITI Institutions
(10) Where has Rajasthan's first NaMo Biodiversity Park been set up?
- A. Jaipur
- B. Kota
- C. Alwar
- D. Udaipur
Show Answer
Answer: (C) Alwar
(11) The country's first cooperative multi-
feed compressed biogas (CBG) plant has been commissioned in which state?
- A. Uttar Pradesh
- B. Madhya Pradesh
- C. Maharashtra
- D. Goa
Show Answer
Answer: (C) Maharashtra
(12) When is World Cotton Day celebrated?
- A. 2 October
- B. 5 October
- C. 7 October
- D. 9 October
Show Answer
Answer: (C) 7 October