You can discuss each question. Which will help others to know your opinion. All the comments earn you points and those points you can redeem for Amazon Pay Wallet .
(1) Which scheme was extended by the Bihar government in 2025 for unemployed youth?
- A. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
- B. Mukhya Mantri Nishchay Swayam Sahayta Bhatta Yojana
- C. Mukhya Mantri Udyamita Yojana
- D. Rashtriya Yuva Sashaktikaran Yojana
Show Answer
Answer: (B) Mukhya Mantri Nishchay Swayam Sahayta Bhatta Yojana
(2) How many women police personnel were deployed under Mission Shakti 5.0?
- A. 21000
- B. 41000
- C. 44177
- D. 45000
Show Answer
Answer: (C) 44177
(3) Which helpline remains fully operational during Mission Shakti?
- A. 1080
- B. 181
- C. 112
- D. 1090
Show Answer
Answer: (D) 1090
(4) Who launched the Swasth Nari Sashakt Parivar Abhiyaan (SNSPA) on 17 September 2025?
- A. Amit Shah
- B. Rajnath Singh
- C. Narendra Modi
- D. Draupadi Murmu
Show Answer
Answer: (C) Narendra Modi
(5) Which disease has been given special focus for tribal women under SNSPA?
- A. Tuberculosis
- B. Sickle Cell Anaemia
- C. Diabetes
- D. Hypertension
Show Answer
Answer: (B) Sickle Cell Anaemia
(6) According to the Global Innovation Index (GII) 2025, which country has secured the top position?
- A. Switzerland
- B. India
- C. United State
- D. South Korea
Show Answer
Answer: (A) Switzerland
(7) What is the name of the portable ion chromatograph developed by scientists at the University of Tasmania?
- A. Chromalite
- B. Aquamonitrix
- C. IonTrack
- D. NanoChrom
Show Answer
Answer: (B) Aquamonitrix
(8) In which city was the first national conference of Parliamentary and Legislative committees on women empowerment held?
- A. New Delhi
- B. Tirupati
- C. Jaipur
- D. Bhopal
Show Answer
Answer: (B) Tirupati
(9) Gauranglal Das has become the Ambassador of India to which country?
- A. Japan
- B. South Korea
- C. Indonesia
- D. North Korea
Show Answer
Answer: (B) South Korea
(10) Maryam Fatima has become the first woman FIDE Master of which state?
- A. Bihar
- B. Madhya Pradesh
- C. Telengana
- D. Uttar Pradesh
Show Answer
Answer: (A) Bihar
(11) India has partnered with which international organization to build world-class Blue Ports?
- A. FAO
- B. UNESCO
- C. WHO
- D. UNDP
Show Answer
Answer: (A) FAO
(12) In which district of Rajasthan has a large reserve of lithium been found?
- A. Bikaner
- B. Nagaur
- C. Jaipur
- D. Udaypur
Show Answer
Answer: (B) Nagaur
(13) The US and which country have completed the largest-ever joint military exercise in West Asia?
- A. Pakistan
- B. Israel
- C. Saudi Arabia
- D. UAE
Show Answer
Answer: (C) Saudi Arabia
(14) Which pharma company in India has received approval from the US FDA for a generic cancer drug?
- A. Cipla
- B. Lupin
- C. Dr. Reddy's
- D. Sun Pharma
Show Answer
Answer: (B) Lupin
(15) Women and Child Development Minister Annapurna Devi has inaugurated how many cradle-anganwadi--child care centres?
- A. 450
- B. 500
- C. 502
- D. 402
Show Answer
Answer: (C) 502