You can discuss each question. Which will help others to know your opinion. All the comments earn you points and those points you can redeem for Amazon Pay Wallet .
(1) Where was the hydrogen-powered train developed by Indian Railways tested?
- A. Integral Coach Factory, Chennai
- B. Chittaranjan Locomotive Works
- C. Banaras Locomotive Works
- D. Kapurthala
Show Answer
Answer: (A) Integral Coach Factory, Chennai
Explanation
The hydrogen-powered train will soon operate between Jind and Sonipat
primary benefit of using hydrogen fuel cells in trains : Zero carbon dioxide emissions
(2) What is the name of the first-ever science event to be organized by the Department of Science and Technology (DST) in November 2025?
- A. India International Science Festival (IISF)
- B. Indian Science Congress (ISC)
- C. Emerging Science, Technology and Innovation Conclave (ESTIC)
- D. National Science Symposium
Show Answer
Answer: (C) Emerging Science, Technology and Innovation Conclave (ESTIC)
Explanation
Emerging Science, Technology and Innovation Conclave (ESTIC) be held in Bharat Mandapam, New Delhi
(3) Where has India launched its first port-based green hydrogen pilot project?
- A. Kandla Port
- B. V.O. Chidambaranar (VOC) Port, Tamil Nadu
- C. Mumbai Port
- D. Kolkata Port
Show Answer
Answer: (B) V.O. Chidambaranar (VOC) Port, Tamil Nadu
(4) Who has won the men's singles title of the US Open (tennis) 2025?
- A. Davis Lauren
- B. Gauff, Coco
- C. Carlos Alcaraj
- D. Rajeev Ram
Show Answer
Answer: (C) Carlos Alcaraj
(5) Who has won the Hockey Asia Cup 2025 (Men) title?
- A. India
- B. Nepal
- C. Pakistan
- D. Japan
Show Answer
Answer: (A) India
(6) What was the main reason for the anti-government protests that began on 4 September 2025 in Nepal?
- A. Increase in Petrol Price
- B. Ban on Social Media
- C. Corruption issue
- D. Exam leak issue
Show Answer
Answer: (B) Ban on Social Media
(7) Who has won the Best Director award in the Orizonti section at the 82nd Venice International Film Festival 2025?
- A. Anuparna Roy
- B. Fatima Begum
- C. Mira Nair
- D. Nandita Das
Show Answer
Answer: (A) Anuparna Roy
(8) According to the NITI Aayog report, neia aims to achieve self-sufficiency in
the production of pulses by which year?
- A. 2028
- B. 2030
- C. 2032
- D. 2031
Show Answer
Answer: (B) 2030
(9) Anutin Charanvirakul has become the Prime Minister of which country?
- A. Nepal
- B. Fizi
- C. Cambodia
- D. Thailand
Show Answer
Answer: (D) Thailand
(10) Which country has launched the advanced spy satellite Ofek-19?
- A. Israel
- B. Ukraine
- C. Russia
- D. China
Show Answer
Answer: (A) Israel
(11) Who won the Italian Grand Prix 2025?
- A. Lando Norris
- B. Lewis Hamilton
- C. Max Verstappen
- D. Oscar Piastre
Show Answer
Answer: (C) Max Verstappen
(12) Which country has recently unveiled a colon cancer vaccine?
- A. India
- B. USA
- C. China
- D. Russia
Show Answer
Answer: (D) Russia
(13) Who has been appointed as the Global Ambassador by Levi's?
- A. Alia Bhatt
- B. Kirti Sanon
- C. Priyanka Chopra
- D. Kiara Advani
Show Answer
Answer: (A) Alia Bhatt